söndag 24 mars 2013

Lister

Har legat i sängen sedan i torsdag, helt utslagen i influensa. Har tyvärr inte blivit något bloggande under denna tid då jag knappt orkat ta mig från sängen till soffan.

Vad kul att så många har hittat till min blogg förresten :) 
Huset är på g och snart sätter bygget igång på riktigt. Grunden på huset börjar fixas om ca 3 veckor. Sen är målet att allt ska gå i raketfart! 

Till påsk åker vi ner till västkusten. Vi ska förbi Varenna och kolla på köket som vi eventuellt ska beställa. Det står mellan ett kök från HTH eller det jag tidigare visat från Varenna/Poliform.

Jag och A hade en diskussion tidigare gällande lister. Känns som ett litet beslut av alla stora som ska tas men även alla små saker ska beslutas. Vi bor nu i en sekelskifteslägenhet inne i stan. Jag älskar den stilen. Djupa fönstersmygar, högt i tak, breda golvlister och stor rymd i alla rum oavsett storlek. Jag är nog lite rädd för att huset ska bli för modernt. För stelt!
Vi har därför valt att ha en takhöjd i huset på 2.80 m och jag fick igenom mitt önskemål om breda golvlister :) Tänker mig en blandning av modern och gammalt.

Så här ser vårt vardagsrum ut i lägenheten. 

Bild: Bythecity

// Isabelle

onsdag 20 mars 2013

Sköna hus

Husets utsida verkar vara viktigt för många. Och självklart är det ju det. Fasaden och stilen är ju inget man i första taget bestämmer sig för att ändra när huset väl är klart. 
Precis som jag skrev i det tidigare inlägget kan man med "enkla" medel ändra ett hus karaktär när huset ska byggas från grunden. 

Puts, liggandes panel eller ståendes panel? Spröjsade fönster? Platt tak eller sadeltak? Osv... Bara genom att lägga till spröjs på fönstren får huset en helt annan karaktär.

Bilderna nedan kommer från husleverantören Sköna Hus som är den husleverantör som ska leverera vårt hus. Jag kan hitta något jag tycker om på samtliga husen, och ändå är dem så olika :)

Fler hus hittar du på deras hemsida här!

Bild: www.skonahus.se

Bild: www.skonahus.se

Bild: www.skonahus.se

Bild: www.skonahus.se

Bild: www.skonahus.se

Bild: www.skonahus.se

// Isabelle

tisdag 19 mars 2013

Husritandet

När köpet av tomten/fritidshuset blev klart började våra tankar om husets utseende sätta fart. 
Många tror att det bara är att ta ett hus som är snyggt och sen sätta igång. Men så enkelt är det oftast inte :) 
Detaljplanen har många regler som inte alltid är som man själv önskar och vi fick därför tänka om ett par gånger innan huset som vi nu ska bygga blev klart.

Utsidan på huset går ofta att ändra stil på med enkla medel. Vi började därför med planlösningen, det känns som att detta är det viktigaste till en början. När denna kändes färdig gick vi över till utsidan. Något liknande ett hus började ta form. Såg ut såhär:

Bild: Bythecity

Efter många dagars ritande såg det äntligen ut som ett riktigt hus :) Vi har ändrat en hel del på huset sedan bilden nedan är tagen men det får ni se i ett senare inlägg. Att rita sitt egna hus är verkligen en riktig utmaning!

Bild: Bythecity

// Isabelle

söndag 17 mars 2013

Glasklart

Helgerna kommer säkert precis som denna att spenderas på byggvaruhus runt om i Stockholm. 
Vi har nu beställt fönster till huset som har ca 8 veckors leveranstid. Vi hoppas att fönstren kommer så fort som möjligt då de ska monteras på huset i fabrik. Huset kommer sedan att levereras i block så det går fort att sätta upp taket när allt väl är levererat till plats.

De fönster vi har valt kommer från Elitfönster. Vi valde deras vridfönster i aluminum, u-värde 1.0 med genomgående post. 
Då vi även ska ha ett skjutparti blev denna från tillverkaren Hajom, det gick även att få denna med genomgående post. Hoppas vi har gjort bra val så här långt :)

Bild: www.hajom.com

// Isabelle

Ännu mer Zetas

Dagarna bara springer iväg för tillfället. Snart är det påsk och sen hoppas jag att våren är i full gång.

Vi var på middag hos några vänner för ett par veckor sedan som för något år sedan byggt nytt hus. Både jag och frun i huset tycker mycket om blommor och fina trädgårdar så en diskussion om detta sattes igång. 
Varje vår/sommar har dem planterat nya växter i trädgården och drömt om ljuvliga platser på tomten. Då kunskapen inte varit den bästa har många nya växter tyvärr dött pga felplacering och/eller dålig skötsel. Nu i efterhand ångrar dem sig att dem inte tog hjälp av någon kunnig från början som grovt planerat trädgården så att så få växter som möjligt placeras fel och inte överlever. 

Zetas trädgård är absolut den finaste handelsträdgården jag känner till. Jag har i många år åkt dit bara för att äta en god lunch och gå runt och njuta av stämningen. 
För några veckor sedan bestämde jag mig därför att ta kontakt med Zetas för hjälp med just vår trädgård. Om ca 3 veckor kommer en av deras trädgårdsdesigner på hembesök. Ska bli otroligt spännande att se vad som kommer att hända. 

Bild: Bythecity

Bild: Bythecity

Underbara Victoria Skoglund som är ägare av Zetas trädgård har börjat blogga. Kolla in hennes blogg här!

// Isabelle

onsdag 13 mars 2013

Bänkskiva

Det är så konstigt.. Att välja färg på köket, luckor, stil och allt det "stora" gick snabbt men att välja bänkskiva.. det går ju inte!?

Som ni tidigare sätt kommer vi ha ett stilrent vitt kök utan handtag. Ja, den stilen har haft sin tid men jag tror det är den stilen som kommer hålla längst! Vi vill helt enkelt inte tröttna på köket om 5 år. 
En fin carrara bänskiva vore en dröm men många avråder oss från detta. Den kommer tydligen bli sliten och ful efter ganska kort tid. Oavsett detta kan jag inte släppa dess utseende. 
Häromveckan hittade jag ett annat material vid namn Silestone. Någon som känner till denna? Det ska tydligen tåla betydligt mycket mer och ser ju riktigt bra ut :)

Bild: Bythecity

// Isabelle

måndag 11 mars 2013

Hands

För ett tag sedan fick två händer följa med mig hem från stan. Ja, det är faktiskt "riktiga händer". Eller nej, så klart inte men dem är avgjutna av designen själv och ser verkligen ut som riktiga händer. Dem är ju bara så coola. 

Bild: Bythecity

Hängarna kommer från ett märke vid namn Areaware och är ett företag från New York som gör produkter som både ska vara funktionella och ovanliga. Alla produkter ska skapa någon slags AHA-upplevelse och det kan jag lova att dessa gör!


Bild: Bythecity

// Isabelle

Fler val..

Fler och fler val börjar bli färdiga på huset. I helgen tog vi en sväng ut till Nybygget som ligger precis bredvid Arlanda. Här har en del husföretag byggt visningshus av olika stil som vi gick runt och tittade på. 
Anledningen till att vi åkte dit var för att jag vill få lite bättre koll på vad det egentligen är vi väljer. Vi hittade ett hus med just den panelbredd vi ska ha samt även de takpannor vi valt. Bredden på panelen är 195 mm. 

Bild: Bythecity (bilden är tagen på ett av de hus som står utställt på Nybygget)

Takpannorna som vi kommer att ha på huset är från Benders och heter Carisma. Den snyggaste av dem alla tycker jag är den obehandlade som ger lite mer liv på taket än dem som är behandlade. 

Bild: Bythecity (bilden är tagen på ett av de hus som står utställt på Nybygget)

Överst på bilden nedan är det den takpanna vi har tänkt oss. Jag älskar utseendet av rå betong.

Bild: Bythecity

// Isabelle

söndag 10 mars 2013

Fika med färger

Jag och A var förbi Svenssons i Sickla igår. Jag försöker få A intresserad av inredning men det går sådär :) 

Fermobs möbler stod utställda på ett flertal platser i butiken. Dem har riktigt fina, franska, färgglada utemöbler. Fler måste våga sätta en färgklick i trädgården.

Det finns massvis av fina inspirationsbilder på deras hemsida. Gå in och kika här!

Här kommer några exempel!

Bild: www.fermob.com

Bild: www.fermob.com

Bild: www.fermob.com

Bild: www.fermob.com

Bild: www.fermob.com

Bild: www.fermob.com

// Isabelle

lördag 9 mars 2013

Moules marinière

Jag lovar att aldrig lägga upp massa mat-bilder på bloggen då den bara ska handla om vårt husbygge, men jag måste bara dela med mig av bilden nedan. Vi gjorde för första gången Moules marinière tillsammans. Oh gud så gott, och vad enkelt det är att göra! Detta ska vi definitivt bjuda på nästa gång vi får gäster :)

Bild: Bythecity

// Isabelle

Riva eller sälja?

Vi tog en tur ut till huset idag. Vi tog mått på alla fönster, dörrar och skåpen i köket. Då vi har varit lite lata och borde lagt ut allt på blocket för länge sedan slog oss idéen att vi ska lägga ut hela huset på blocket!? Tror ni någon kommer och köper ett helt hus? Vi kommer spara enormt många arbetstimmar (rivning) och köparen får ett grymt bra hus till en billig peng, ja då gör vi båda en bra deal :) Det befintliga huset som nu står på tomten är ca 60 kvm. 

Vi ska testa i alla fall. Det är ju trots allt ett bra hus som skulle passa perfekt som en sommarstuga. Vi hoppas någon nappar på erbjudandet. 

Här kommer en bild på det befintliga köket i huset. 

Bild: Bythecity

Häromdagen storstädade vi lägenheten här i stan. Dem tomma ytorna börjar fyllas med små saker som vi ska ha i huset. Nu önskar jag bara att tiden gick lite fortare så vi kan flytta. 

Bild: Bythecity

// Isabelle

torsdag 7 mars 2013

Nya kökssystemet METOD

Bravo IKEA, ni kan!
Har ni sätt Ikeas nya kökssystem Metod? Jag blev verkligen kär vid första ögonkastet.
 Med sänkta socklar och fler skruvhål inuti skåpen ska det blir enklare att experimentera med lådornas placering. Ett personligare kök helt enkelt :)

  Köken börjar säljas i Sverige den 3 juni i år.

Här kommer några bilder på köket Bodbyn.

Bild: www.ikeametod.se

Bild: www.ikeametod.se

Bild: www.ikeametod.se

 Vågar ni, varför inte ett svart kök? Köket nedan heter Laxarby.

Bild: www.ikeametod.se

// Isabelle

tisdag 5 mars 2013

Gott

Ett glas mousserande med en skål jordgubbar, mums!
Nu ska vi börja planera huset på riktigt. En tidsplan ska göras och i morgon beställer A fönster. 
Jag pratade även med en trädgårdsdesigner idag. I början på april kommer hon och kollar på tomten och ger oss lite råd om hur vi grovt ska planera tomten till en början. Längtar!
Ja, nu sätter allt fart på riktigt. Det känns faktiskt ganska overkligt!

Bild: Bythecity

// Isabelle

Vågar vi fira i förväg?

Kommunen skulle återkommit till oss senast igår om någon granne hade skickat in några synpunkter på vårt bygglov. Inte ett knyst! 

Ja, då är det ju faktiskt bara att sätta gång.. Vi väntar givetvis på att ha allt på papper innan första spaden sätts i marken, men ikväll ska vi fira lite i förväg :) 
Om jag ska vara helt ärlig trodde jag faktiskt inte att vi skulle få igenom bygglovet.

Vi får totalt bygga ett hus med en byggyta på totalt 160 kvm enligt detaljplanen. Då vi länge skissade på huset och kom fram till att bästa lösningen var en 1-plansvilla med takterass lyckades vi inte få ihop alla rum med en total yta på 160 kvm. Vi ringde därför kommunen och rådfrågade lite. Fanns det grannar i närheten som kommunen godkänt en större byggyta för? 
Ja, det fanns det faktiskt. Vi chansade därför och skickade in vårt hus som nu har en total byggyta på ca 180 kvm.

Här kommer en bättre bild på planritningen. Tror ni att det kommer bli bra?

Bild: Bythecity

// Isabelle

lördag 2 mars 2013

Belysningsdesign

Om ni inte redan vet, så kommer ni snart märka. Jag är helt förälskad i lampor och belysning. 
Det känns som att detta ämne är lite bortglömt i många hem. När jag var på möbelmässan häromveckan stod en ljusdesigner och höll ett föredrag om just belysning i hemmet. Han visade för och efter bilder på olika rum där endast ljuset ändrats. Det var verkligen en enorm stor skillnad.
Några favoriter när det kommer till märken är Flos, Moooi, Kartell, Tom Dixon, Örsjö belysning m.fl. Många av dessa märken är tyvärr rätt dyra, men det behövs oftast inte så mycket för att förändra ett helt rum. 

Hittade några bilder på Flos hemsidan. Gå in och kika här! Fantastiska projekt! 

Bild: www.flos.com

Bild: www.flos.com

Bild: www.flos.com

// Isabelle